Boerderij educatie

Een bezoek aan een boerderij is een échte aanrader als aanvulling op de lessen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het is een unieke leerplek voor het opdoen van kennis en vaardigheden. Boer Wilco en boerin Durkje nemen graag de tijd om van alles uit te leggen over het dagelijkse reilen en zeilen op de boerderij.

Wat is boerderijeducatie?

Leerlingen van zowel het basisonderwijs als van middelbare scholen en speciaal onderwijs zijn blij verrast na het volgen van een les op de boerderij. Boer Wilco en boerin Durkje geven graag les aan jong en oud. Voor het bezoek aan de boerderij wordt overlegd welke invalshoek de docent wenst, welke onderwerpen voor de leerlingen belangrijk zijn en welke thema’s worden behandeld op school. Door de cursussen die de boeren volgen en het lesmateriaal dat beschikbaar gesteld wordt aan de leerlingen is een boerderijles een prachtige aanvulling op de schoollessen.

Bezoek de Stolkse Weide met jouw school

Kom samen met jouw klas naar de Stolkse Weide. Het is een interactieve manier meer te leren over de agrarische wereld. Het contact met dieren en de natuur op de boerderij zorgt ervoor dat kinderen beter begrijpen waar ons voedsel vandaan komt en hoe de natuurlijke wereld in zijn werk gaat. 

Lees meer over boerderijeducatie

Beleven, leren en ontdekken

Waarom is een les op een boerderij zo belangrijk voor leerlingen? Uit jarenlange praktijk blijkt dat:

  • Een boerderijles op heel veel manieren past binnen het schoolcurriculum.
  • Lessen in de praktijk voegt veel toe aan de theorie.
  • Jongeren weten vaak niet waar hun voedsel vandaan komt, een boerderijles helpt hen bij wereldoriëntatie en besef van hun eigen wereld.
  • Een boerderijbezoek draagt bij aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden als meten, determineren, interviewen en onderzoeksvaardigheden. Vaardigheden die belangrijk zijn om te functioneren binnen de schoolbanken en de samenleving.
  • Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en te bespreken. De educatieboer is de ervaren gesprekspartner.